Home > De verschillende fasen van heuprevalidatie: Wat te verwachten tijdens het herstelproces

De verschillende fasen van heuprevalidatie: Wat te verwachten tijdens het herstelproces

Bereid je je voor op een heuprevalidatie? Verwacht een periode van 4 tot 6 weken waarin je krukken gebruikt en daarna kan het nog 3 tot 9 maanden duren voordat je volledig hersteld bent. We begrijpen dat je eerst wat informatie wilt verzamelen over de revalidatie na zo’n operatie. In deze blog bespreken we de 4 fasen van je herstel en wat de specifieke doelen zijn in elk van deze fasen.

De 4 fases

Fase 1: Herstel & klaar voor de operatie

Wanneer een heupoperatie, zoals het plaatsen van een nieuwe heup, noodzakelijk is, is het begrijpelijk dat je deze ingreep zo snel mogelijk wil ondergaan. Echter, het is essentieel om de heup de gelegenheid te geven om te herstellen van het letsel en om voldoende spierkracht en functionaliteit op te bouwen voordat de operatie wordt uitgevoerd. Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen met een sterke heup de operatie ingaan, aanzienlijk betere resultaten boeken en sneller pijnvrij kunnen bewegen en sporten.

De belangrijkste doelen in deze fase zijn: 

  • In goede conditie de operatie in gaan.
  • Goede beweeglijkheid houden.
  • Conditie, spierkracht en coördinatie opbouwen.

Fase 2: Herstel na een heup operatie

Een heupoperatie heeft aanzienlijke impact op je heup en lichaam. Na de operatie, zoals bij het plaatsen van een nieuwe heup, is een periode van rust en herstel echt nodig. Hoewel de wens om direct te werken aan het verbeteren van mobiliteit en spierkracht begrijpelijk is, is het belangrijk om gedurende de eerste paar weken na de operatie je heup de kans te geven te herstellen met eenvoudige mobiliteitsoefeningen.

Tijdens deze fase zijn de voornaamste doelen: 

  • Het buigen, strekken, spreiden en sluiten van benen terwijl je in bed ligt.
  • Lopen met één kruk.
  • Traplopen met behulp van krukken.

Fase 3: Het opbouwen van spierkracht, evenwicht en coördinatie

In deze fase concentreren we ons op het bereiken van optimaal dagelijks functioneren. De krukken kunnen aan de kant en autorijden wordt weer haalbaar. Hetzelfde geldt voor fietsen en traplopen. In deze fase worden niet alleen spierversterkende oefeningen uitgevoerd, maar ook praktische activiteiten die gerelateerd zijn aan het dagelijks leven.

De belangrijkste doelen in deze fase zijn: 

  • Herstel van spierkracht.
  • Ontwikkelen van een gezond looppatroon.
  • Het uitvoeren van alledaagse taken, zoals autorijden.

Fase 4: Rennen, wendbaarheid, springen en landen

In deze fase is het doel om activiteiten zoals rennen, wendbaarheid, springen, landen en andere dagelijkse bezigheden weer volledig uitvoerbaar te maken. We gaan verder met meer uitdagende oefeningen, maar ditmaal met begeleiding van onze sportfysiotherapeut en personal trainer. We richten ons op het verbeteren van kracht en behendigheid, met als uiteindelijke doel dat je volledig zelfstandig en onafhankelijk functioneert.

De voornaamste doelen in deze fase zijn: 

  • Het kunnen verrichten van alle huishoudelijke taken
  • De mogelijkheid hebben om sportieve activiteiten te beoefenen
  • Het vermogen hebben om te hurken en zware voorwerpen te tillen

Maak een afspraak

Het verbeteren van spierkracht, het vergroten van uithoudingsvermogen en het verfijnen van balans, techniek, coördinatie en snelheid zijn allemaal elementen die je kunt trainen. Bij AAFysio bieden we verschillende medische trainingsprogramma’s en oefeningen om je te helpen bij het ontwikkelen van deze aspecten.

Geschreven door het team van AAFysio

AAFysio is de praktijk voor fysiotherapie van Auke Attema. In 2013 heb ik de opleiding Fysiotherapie voltooid aan de HanzeHogeschool Groningen. Middels de opleiding fysiotherapie heb ik mijn doel bereikt om me bezig te houden met sport, beweging en mensen helpen.

Online
Auke | AAFysioX

Chat nu met Auke

Hallo! Voor een afspraak of informatie kunt u ons ook een Whatsapp berichtje sturen. Dan komen wij hier zo snel mogelijk op terug. 😀