Rugklachten

Wanneer u rugklachten heeft, ervaart u pijn in uw rug. De pijn kan mild tot zeer ernstig zijn en enkele dagen duren, maar ook jarenlang aanhouden. Rugklachten zijn erg vervelend, voelen belemmerend en kunnen u angstig maken. De meeste rugklachten verdwijnen vanzelf weer, maar bepaalde pijnklachten kunnen hardnekkig en chronisch van aard blijken. Wat rugklachten precies zijn, waar ze vandaan komen en hoe rugklachten verminderd kunnen worden vertellen we u graag.

Last van rugpijn?

Als u last heeft van pijn in uw rug, is dat natuurlijk niet fijn. Over het algemeen geldt dat u, ondanks uw rugpijn, moet proberen veel te blijven bewegen. Te lang stilzitten in dezelfde houding is niet bevorderlijk bij rugklachten, ze kunnen zelfs verergeren. Wij mensen gebruiken onze rug de hele dag door. Het maakt niet uit of we bewegen, stilzitten of zelfs slapen: het heeft invloed op de rug. Rugklachten komen voor in verschillende soorten en maten: u kunt alleen pijn hebben tijdens het uitoefenen van een bepaalde beweging, maar ook een constante pijn ervaren.

Hoe onstaat het?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van rugklachten. In de meeste gevallen krijg je te maken met rugklachten op het moment dat spieren rond de rug overspanning ervaren. Doordat deze spieren op spanning blijven staan, trekken zij aan de rug. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld pijn in de onderrug. Rugklachten kunnen te maken hebben met een gebrek aan ontspanning, een slechte lichaamshouding, weinig beweging of overspanning. 

Welke klachten horen bij rugpijn?

De klachten die u ervaart als u rugpijn heeft, zijn vaak verbonden aan de oorzaak van uw klachten. Zo kan pijn in uw onderrug ook voelbaar zijn tussen uw onderste ribben en stuitje, waarbij het kan uitstralen naar uw zij, billen, bovenbenen, onderbenen en voeten. Pijn bovenin uw rug kan juist naar uw nek of armen uitstralen.

Fysiotherapie Leeuwarden | Fysiotherapie Drachten

De oplossing voor rugklachten

Als u last hebt van rugklachten, wilt u natuurlijk hier het liefste zo snel mogelijk vanaf. Ontstaan uw klachten door uw werk? Of heeft de pijn die u ervaart gevolgen voor uw werk? Dan is het goed om dit met uw werkgever en eventueel een bedrijfsarts te bespreken. Vaak kunnen klachten al verminderd worden door uw bureau, -stoel en computer goed in te stellen.

Naar de fysio met rugklachten

Als uw rugklachten blijven aanhouden, kan het fijn zijn om een fysiotherapeut te bezoeken. De fysio is gespecialiseerd in lichamelijke klachten van het bewegingsapparaat. Dit maakt een fysio zeer geschikt om uw klachten te verhelpen. De fysiotherapeut of manueel therapeut kan met u een plan opstellen waarbij de focus ligt op het verbeteren van uw rugpijn. Rugpijn kan verholpen worden door middel van oefeningen, massage of andere therapieën.

Geschreven door het team van AAFysio

AAFysio is de praktijk voor fysiotherapie van Auke Attema. In 2013 heb ik de opleiding Fysiotherapie voltooid aan de HanzeHogeschool Groningen. Middels de opleiding fysiotherapie heb ik mijn doel bereikt om me bezig te houden met sport, beweging en mensen helpen.

Online
Auke | AAFysioX

Chat nu met Auke

Hallo! Voor een afspraak of informatie kunt u ons ook een Whatsapp berichtje sturen. Dan komen wij hier zo snel mogelijk op terug. 😀