Home > Dry Needling

Dry Needling bij AAFysio

Om de meest efficiente manier van behandelen te behouden kan in sommige gevallen gebruik worden gemaakt van Dry Needling. Dry Needling specialisten bij AAFysio zijn Marc Hofma, Nick Keekstra en Auke Attema en bij Kliniek Komt Goed is dat Machteld van der Steen.

Over Dry Needling therapie

Dry Needling is een nieuwere behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeuten. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie/OMT orthopedisch manueel therapie.

Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry Needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Persoonlijk

Onze praktijk is gericht op persoonlijk contact. Wij proberen altijd bereikbaar te zijn binnen de openingstijden.

Betrokken

Onze therapeuten zijn onwijs betrokken bij jouw herstel. Je herstel staat bij ons op 1.

Toegewijd

All eyes on you! Dat vinden we erg belangrijk. Jij en je lichaam staan bovenaan ons prioriteitenlijstje.

Dry Needling: niet hetzelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ‘energie’ in het lichaam.

Dry Needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry Needling werkt op specifieke punten in de spieren: zogenaamde ’triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandling.

Een triggerpoint is een ‘knoop’in een spier die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van jouw klachten. meer info triggerpoints lees dit artikel.

Triggerpoints kunnen zich uiten in

 • Pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’ referred pain.
 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • Pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
 • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.
 • Acuut moment – bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
 • Chronisch- bijv. door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bij gips, brace of een sling.
 • ‘Slappe’ligamenten in bijv. enkels en/of knieën.
 • Psychologische factoren, zoals stress en depressie.
 • Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie.
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak Basofiele granulocyten zijn witte bloedcellen met granulen (blaasjes met een eigen membraan in het cytoplasma van bepaalde cellen in het lichaam). In de granules zijn verschillende stoffen opgeslagen zoals histamine. DE IgE receptoren zitten op het membraan van de cel waar zich de stuifmeelkorrels aan binden. Deze stuifmeelkorrels zijn antigenen. Histamine komt vrij en zorgt voor de allergische reacties die kenmerkend zijn bij hooikoorts. De bloedvaten verwijden en gaan lekken. Tevens zorgt het ervoor dat de gladde spiercellen in de longen gaan samentrekken.

De fysiotherapeut of manueel therapeut zal allereerst middels een gesprek en een gericht onderzoek je klachten analyseren.

Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk je pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints.Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.

Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in je arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Het inbrengen van het naaldje voel je in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Een twitch.

Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt je gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.

Je krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien je aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor Dry Needling hieronder.

Voor verdere informatie verwijzen we je naar de site waar een deel van de tekst van af is geciteerd www.dryneedling.nl en www.myopain.nl

Online
Auke | AAFysioX

Chat nu met Auke

Hallo! Voor een afspraak of informatie kunt u ons ook een Whatsapp berichtje sturen. Dan komen wij hier zo snel mogelijk op terug. 😀