Bekken, Heup en Lies klachten

Klachten in de bekkenregio komen helaas regelmatig voor. Denk bijvoorbeeld aan pijn in de onderrug, de heupgewrichten, het bekken zelf, of liesklachten. Soms is er sprake van een combinatie van klachten, bijvoorbeeld bekkenbodemproblemen en liesklachten of heupklachten.

Lees meer

Oorzaken van Bekken, Heup en Lies klachten

Bij deze verschillende soorten klachten, horen ook verschillende oorzaken. Eén van de belangrijkste gewrichten in de bekkenregio is de heup, hier ontstaan dan ook het vaakst klachten. De heup is namelijk belangrijk bij bewegen, bijvoorbeeld tijdens het wandelen of hardlopen. Problemen met het heupgewricht uiten zich vaak door pijn in de lies. Natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken zijn, zoals:

  • Bekkeninstabiliteit door zwangerschap
  • Overbelasting
  • Artrose
  • Ongeluk of val tijdens het bewegen
  • Slijmbeursontsteking
  • Instabiliteit van de gewrichten
  • Abrupt aanzetten of van richting veranderen
  • Gebruik van meer kracht dan normaal

 Welke symptomen horen bij deze klachten?
Als u last hebt van bekken-, heup- of liesklachten, heeft u vaak last van één (of meerdere) van de volgende symptomen. Denk Hierbij aan aan pijn in de lies, heup of het bekken. Zo is het mogelijk dat u pijn ervaart bij het lopen of bewegen, u last heeft van uw onderrug of dat u een pijnlijke lies heeft als u er op drukt. Ook kunnen deze klachten zorgen voor andere symptomen, zoals incontinentie.

 

AAFysio is er voor Fysiotherapie in Burgum

Liesklachten

Het heffen van de knie, het naar binnen bewegen van uw been of tijdens het schoppen van een bal gebruikt u uw liesspieren. Hierbij kunnen ook liesklachten ontstaan. Liesklachten zijn pijnklachten die voornamelijk voorkomen bij sporters. Het gaat om klachten die u voelt aan de binnenkant van uw bovenbeen. Het is kenmerkend voor liesklachten dat u de pijn vooral voelt als u op de plek drukt en als u uw liesspieren aanspant. Liesklachten kunnen ook gerelateerd zijn aan andere blessures in de bekkenregio, zoals uw heupen of bekken. 

Bekkenklachten

De meest voorkomende oorzaak van bekkenpijn, ook wel bekkeninstabiliteit genoemd, is gerelateerd aan zwangerschap. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft hier last van. Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat bepaalde zwangerschapshormonen de banden en kapsels van de bekkengewrichten versoepelen. Hierdoor is het bekken makkelijker vormbaar, dit zorgt voor een gemakkelijkere bevalling. Echter, deze beweeglijkheid kan zorgen voor klachten. 

 

Ook zonder zwangerschap kan bekkenpijn ontstaan. Bijvoorbeeld door een leefpatroon met verkeerd gebruik van het bekken, of door een val met de fiets of van de trap. Tot slot kan ook sportletsel bekkenklachten veroorzaken. Dit kan ontstaan bij een sliding bij voetbal, of een val op het bekken.

Heupklachten

Er zijn verschillende heupklachten die kunnen ontstaan als gevolg van slijtage, een val of door andere mogelijkheden. Als heupklachten zijn ontstaan door ernstige slijtage, is het mogelijk om de heup te vervangen door een kunstheup. Dit wordt gedaan middels een operatie. Dit is echter niet de enige oplossing voor heupproblemen. Ook met fysiotherapie en manuele therapie kunt u heupklachten als heupartrose goed behandelen.

Welke symptomen horen bij deze klachten?

Als u last hebt van bekken-, heup- of liesklachten, heeft u vaak last van één (of meerdere) van de volgende symptomen. Denk Hierbij aan aan pijn in de lies, heup of het bekken. Zo is het mogelijk dat u pijn ervaart bij het lopen of bewegen, u last heeft van uw onderrug of dat u een pijnlijke lies heeft als u er op drukt. Ook kunnen deze klachten zorgen voor andere symptomen, zoals incontinentie.

AAFysio specialist in Burgum

Bij AAFysio willen we elke dag het beste voor u en uw lichaam. AAFysio is de specialist in Burgum op het gebied van blessures, pijntjes en bewegen. Hebt u last van bekkenklachten, heupklachten of liesklachten? Wacht niet langer en neem contact met ons op. Onze specialistische therapeuten staan klaar om u van uw klachten af te helpen!

Meer informatie over bekken-, heup- en liesklachten

Bent u benieuwd naar wat AAFysio voor u kan betekenen bij de vermindering van uw klachten, of wilt u meer informatie ontvangen over bekken-, heup- en liesklachten? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Online
Auke | AAFysioX

Chat nu met Auke

Hallo! Voor een afspraak of informatie kunt u ons ook een Whatsapp berichtje sturen. Dan komen wij hier zo snel mogelijk op terug. 😀