Home > Klachten > Rug klachten

Rugklachten

Wanneer je rugklachten hebt, ervaar je pijn in je rug. De pijn kan mild tot zeer ernstig zijn en enkele dagen duren, maar ook jarenlang aanhouden. Rugklachten zijn erg vervelend, voelen belemmerend en kunnen je angstig maken.

De meeste rugklachten verdwijnen vanzelf weer, maar bepaalde pijnklachten kunnen hardnekkig en chronisch van aard blijken. Wat rugklachten precies zijn, waar ze vandaan komen en hoe rugklachten verminderd kunnen worden vertellen we je graag.

Last van rugpijn?

Als je last heeft van pijn in je rug, is dat natuurlijk niet fijn. Over het algemeen geldt dat je, ondanks je rugpijn, moet proberen veel te blijven bewegen. Te lang stilzitten in dezelfde houding is niet bevorderlijk bij rugklachten, ze kunnen zelfs verergeren.

Wij mensen gebruiken onze rug de hele dag door. Het maakt niet uit of we bewegen, stilzitten of zelfs slapen: het heeft invloed op de rug. Rugklachten komen voor in verschillende soorten en maten: je kunt alleen pijn hebben tijdens het uitoefenen van een bepaalde beweging, maar ook een constante pijn ervaren.

Hoe onstaat rugpijn?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van rugklachten. In de meeste gevallen krijg je te maken met rugklachten op het moment dat spieren rond de rug overspanning ervaren. Doordat deze spieren op spanning blijven staan, trekken zij aan de rug. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld pijn in de onderrug.

Rugklachten kunnen te maken hebben met een gebrek aan ontspanning, een slechte lichaamshouding, weinig beweging of overspanning. 

Welke klachten horen bij rugpijn?

De klachten die je ervaart als je rugpijn hebt, zijn vaak verbonden aan de oorzaak van je klachten. Zo kan pijn in je onderrug ook voelbaar zijn tussen je onderste ribben en stuitje, waarbij het kan uitstralen naar je zij, billen, bovenbenen, onderbenen en voeten. Pijn bovenin je rug kan juist naar je nek of armen uitstralen.

Fysiotherapie Leeuwarden | Fysiotherapie Drachten

De oplossing voor rugklachten

Als je last hebt van rugklachten, wil je natuurlijk hier het liefste zo snel mogelijk vanaf. Ontstaan je klachten door je werk? Of heeft de pijn die je ervaart gevolgen voor je werk? Dan is het goed om dit met je werkgever en eventueel een bedrijfsarts te bespreken. Vaak kunnen klachten al verminderd worden door je bureau, -stoel en computer goed in te stellen.

Naar de fysio met rugklachten

Als je rugklachten blijven aanhouden, kan het fijn zijn om een fysiotherapeut te bezoeken. De fysio is gespecialiseerd in lichamelijke klachten van het bewegingsapparaat. Dit maakt een fysio zeer geschikt om je klachten te verhelpen.

De fysiotherapeut of manueel therapeut stelt een plan met je op waarbij de focus ligt op het verbeteren van je rugpijn. Rugpijn kan verholpen worden door middel van oefeningen, massage of andere therapieën.

Online
Auke | AAFysioX

Chat nu met Auke

Hallo! Voor een afspraak of informatie kunt u ons ook een Whatsapp berichtje sturen. Dan komen wij hier zo snel mogelijk op terug. 😀