Home > Klachten > Bovenbeen klachten

Bovenbeenklachten

Bovenbeenklachten kunnen erg vervelend zijn en de beweging in het dagelijkse leven verminderen. De spieren in het bovenbeen behoren tot de grootste in het menselijk lichaam, een blessure aan het bovenbeen kan dan ook grote gevolgen hebben.

Wat zijn bovenbeenklachten/blessures, de oorzaken en wat kunt je doen aan je bovenbeenklachten? Dit leggen wij graag aan je uit.

Veelvoorkomende bovenbeen klachten

Pijn aan uw bovenbeen

Heb je last van je bovenbeen en ervaar je klachten? De klachten kunnen acuut ontstaan, die kun je herkennen aan roodheid, zwelling of moeite om te bewegen.

Ook kunnen de klachten geleidelijk ontstaan, de locatie en de pijn van de klachten is dan vaak moeilijk om aan te geven.

Bovenbeenblessures

Bovenbeenklachten kunnen als last in het dagelijks leven zijn. De spieren in het bovenbeen zijn sterk en wordt erg veel gebruikt, waardoor ze ook meer belasting hebben.

Doordat de bovenbeenspieren tot de grootste spieren in het menselijk lichaam horen, kunnen klachten hieraan grote gevolgen hebben. Vaak zijn de klachten erg divers en worden ze vaak veroorzaakt door gewrichten die aan de bovenbenen grenzen, zoals de heup of de knie.

Er zijn verschillende soorten bovenbeenblessures waar je last van kunt hebben. Veelvoorkomende blessures zijn:

  • Spierblessures: bij een spierblessures heb je vaak de spier verrekt of zit er een scheurtje in de spier
  • Botbreuk: je hebt een gebroken dijbeen, waardoor je bovenbeenklachten ervaart.
  • Bursitis: kort gezegd is dit een ontsteking aan het slijmbeurs in de bovenbeen.
  • Ischias: door een beknelde zenuw in de onderrug kan er pijn worden veroorzaakt in het bovenbeen.

Wanneer je last hebt van een bovenbeenblessure is het belangrijk om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Onze therapeuten zullen dan samen met je de juiste diagnose stellen om zo een goed behandelplan op te stellen.

Oorzaken bovenbeenklachten

Bovenbeenklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Zoals eerder aangegeven behoren de spieren in het bovenbeen tot de grootste spieren van het menselijk lichaam. Je bovenbenen zijn sterk, maar worden ook erg veel gebruikt waardoor ze meer worden belast en ook sneller last kunnen hebben van klachten. Eigenlijk zijn er een paar oorzaken die het meeste voor zullen komen, hierbij kun je denken aan:

  • Overbelasting: waarbij de spieren en gewrichten in het bovenbeen herhaaldelijk worden overbelast.
  • Trauma: door een val, ongeluk of een sportblessure kan er een botbreuk, spierscheuring of een andere blessure in het bovenbeen zitten.
  • Verminderde flexibiliteit: wanneer je minder flexibel bent en de bovenbenen niet regelmatig gebruikt, kan het ervoor zorgen dat er stijfheid en spanning in de spieren zitten. Dit kan vervolgens weer leiden tot het ontstaan van blessures.

Door regelmatig te bewegen kun je bovenbeenklachten/blessures voorkomen. Mocht je toch nog klachten ervaren, dan kunt je altijd contact opnemen.

Behandeling bovenbeenklachten

Er is niet een oplossing voor je bovenbeenklachten. Vaak kun je door je bovenbenen rust te geven de klachten aanzienlijk verminderen. Wij kunnen je bij AAFysio ook altijd helpen op de bovenbeen spieren sterker en flexibeler te maken, waardoor je waarschijnlijk minder snel klachten ervaart.

AAFysio specialist in Burgum

Wij van AAFysio staan altijd voor jouw en je lichaam klaar. Samen gaan we eraan werken dat de belastbaarheid van je lichaam wordt vergroot. Mocht je last hebben van bovenbeenklachten, wacht dan niet langer en neem contact met ons op. Onze fysiotherapeuten staan voor je klaar om je van je klachten af te helpen.

Online
Auke | AAFysioX

Chat nu met Auke

Hallo! Voor een afspraak of informatie kunt u ons ook een Whatsapp berichtje sturen. Dan komen wij hier zo snel mogelijk op terug. 😀