Home > Klachten > Nekpijn klachten
DSC09515-2

Nekpijnklachten

We zien regelmatig mensen die last hebben van nekpijnklachten. Sommige mensen hebben er nooit last van, maar er zijn ook mensen die structureel te maken hebben met nekpijn klachten.

Wat is nekpijn, welke klachten ervaar je bij nekpijn en hoe kun je nekpijn oplossen? Dit en meer vertellen we je graag.

Wat is nekpijn?

De naam zegt het eigenlijk al, bij nekpijn ervaar je een pijnlijk gevoel in je nek. Meestal is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen en verdwijnt de pijn vanzelf weer. Toch kan nekpijn lang duren en is het, hoe kortstondig ook, erg vervelend.

Hoe ontstaan nekpijnklachten?

Gewone nekpijn kan opeens optreden en zorgen voor een hevige of zeurende pijn. Het is niet altijd duidelijk waarom nekpijn optreedt, maar de volgende zaken kunnen bijdragen aan het ontstaan van nekpijnklachten:

Er wordt ook wel eens gezegd dat tocht en kou invloed hebben op het ontstaan van nekpijn, maar dit is niet bewezen. Daarnaast zijn er ook andere oorzaken van nekpijn, deze zijn minder veel voorkomend maar hebben wel (chronische) nekpijn als gevolg. Te denken valt aan artrose, waarbij de gewrichten tussen de wervels wat slijten. Artrose komt vooral bij ouderen voor.

Een andere oorzaak is botontkalking, waardoor de nekwervels soms kunnen inzakken. Deze vorm van nekpijn komt vooral voor bij oudere vrouwen, na de overgang.

Welke klachten horen bij nekpijn?

Als je last hebt van nekpijn, kun je verschillende klachten ervaren. De meest voorkomende klachten zijn:

AAFYSIO-18

Nekhernia

Heel soms is een nekhernia de oorzaak van je nekpijnklachten. Bij een nekhernia wordt een kraakbeenschijf tegen een zenuwbaan gedrukt tussen je nekwervels.

Naast nekpijn zul je bij een nekhernia vooral last hebben van pijn aan de arm, aangezien de zenuw die wordt aangedrukt naar de arm loopt.

De oplossing bij nekpijn

Als je last hebt van nekpijnklachten, is dat natuurlijk erg vervelend. Ons belangrijkste advies is om te blijven bewegen en om te proberen je dagelijkse bezigheden voort te zetten ondanks de pijn.

Het is namelijk niet schadelijk om te bewegen, ook al heb je enige pijn. Wanneer jij je veel zorgen gaat maken om je pijn en je er anders door gaat bewegen, heb je er vaak meer last van en kan het herstel vertragen.

Oefeningen voor een flexibele nek

Het liefst wil je zo snel mogelijk weer de oude zijn. Daarom kan het helpen om naast je dagelijkse bezigheden speciale oefeningen te doen die je nek binnen no-time weer flexibel maken. De volgende oefeningen kunnen helpen:

Je kunt deze oefeningen gerust twee keer per dag uitvoeren. Daarnaast is het verstandig om te zorgen voor voldoende ontspanning en om stress te verminderen.

Komen nekpijnklachten vaak terug? Dan kan het goed zijn om te onderzoeken of je werk of werkomgeving deze klachten veroorzaken. Een goed afgesteld bureau of een andere verdeling van je taken kunnen al veel klachten voorkomen

Naar de fysio met nekpijnklachten

Heeft je veel last van stijve nekspieren? Dan kan het zeker geen kwaad om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. 

De fysio is de expert op het gebied van bewegen, de juiste lichaamshouding en het voorkomen en verhelpen van klachten. De fysiotherapeut of manueel therapeut stelt een plan met je op waarbij de focus ligt op het verbeteren van je nekpijn.

Online
Auke | AAFysioX

Chat nu met Auke

Hallo! Voor een afspraak of informatie kunt u ons ook een Whatsapp berichtje sturen. Dan komen wij hier zo snel mogelijk op terug. 😀