Hoofdpijnklachten

Iedereen heeft er wel eens last van, maar als het structureel terugkomt is het erg vervelend: hoofdpijnklachten. Waar de één maar af en toe hoofdpijn heeft, zijn er ook mensen die vaak of zelfs bijna altijd hoofdpijn hebben. Hoe ontstaat het, welke soorten zijn er, wanneer krijgt u last van hoofdpijn en hoe kunt u het verhelpen? Dit en meer vertellen we u graag.

Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn, die allemaal een andere oorzaak hebben en zich op een andere manier uiten. U kunt last hebben van één of meerdere soorten hoofdpijn tegelijk. Ook kunt u naast hoofdpijn nog last hebben van andere klachten. Dit zijn de meest voorkomende soorten hoofdpijn

Hoe ontstaat hoofdpijn?

Hoofdpijn ontstaat eigenlijk nooit spontaan, er zijn veel dingen die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Op het ontstaan van hoofdpijn heeft u in veel gevallen zelf invloed. Zo kunt u hoofdpijn voorkomen door genoeg te slapen en weinig cafeïne te drinken en gezond te eten. Als u erg gewend bent aan cafeïne, kunt u ook hoofdpijn krijgen als u plotseling stopt met veel cafeïne drinken. 

Ook door deze zaken kunt u hoofdpijn krijgen:

Soms is het lastig om de oorzaak van hoofdpijn vast te stellen. Vooral op het gebied van spanningshoofdpijn is de oorzaak niet altijd duidelijk. Wel is duidelijk dat mentale of lichamelijke inspanning invloed kunnen hebben op deze klacht, en zelfs hoofdpijn kunnen verergeren. Daarnaast speelt ook de erfelijke aanleg een rol bij het krijgen van hoofdpijn. Tot slot kan ook nekpijn de aanleiding zijn voor hoofdpijn. Daar vertellen we u hier meer over.

Ervaart u hoofdpijn en is stress er de oorzaak van? (Te veel) stress kan negatieve invloed hebben op uw lichamelijke en mentale gezondheid. Daarom is het goed om de signalen op tijd te herkennen en stress in uw leven te verminderen. Alles over het ontstaan van lichamelijke klachten door stress leest u in onze blog.

AAFYSIO6

Hoe voelt hoofdpijn?

Hoofdpijn wordt door iedereen anders ervaren. Zo kan hoofdpijn op verschillende plekken in uw hoofd zitten. Heeft u pijn aan beide kanten van uw hoofd, alsof er een band uw hoofd beknelt? Dit is een kenmerkende klacht bij spanningshoofdpijn. Een bonzende, heftige pijn aan één kant van uw hoofd duidt vaak op migraine. Als u pijn hebt aan een kant van uw gezicht die heel heftig is en op één dag meerdere keren voorkomt als een soort aanval, heeft u waarschijnlijk clusterhoofdpijn. Daarnaast kunt u hoofdpijn ervaren in het voorhoofd, achterhoofd, bovenop uw hoofd, aan de linker- of rechterkant van uw hoofd of vanuit uw nek.

Is hoofdpijn erg?

Hoewel hoofdpijn natuurlijk erg vervelend is, kan het meestal geen kwaad. Soms kunt u zoveel hoofdpijn hebben dat het lastig is om uw dagelijkse dingen te doen, zoals werken of sporten. In dat geval is het goed om te onderzoeken wat de oorzaak van uw hoofdpijn is, zodat u hier iets aan kunt veranderen. 

Mensen zijn soms bang dat hun hoofdpijn een ernstige oorzaak heeft, maar gelukkig is dat maar in heel weinig gevallen aan de orde. Daarnaast zijn er meestal al andere verschijnselen opgetreden als er een ernstige achterliggende oorzaak is van uw hoofdpijnklachten. 

Hoe kunt u hoofdpijn voorkomen?

Hoewel u in sommige gevallen niets aan uw hoofdpijn kunt doen, kunt u in uw dagelijkse leven zeker keuzes maken om hoofdpijn te verminderen of voorkomen. Neemt u voldoende rust? Drinkt u voldoende water en laat u uw spieren voldoende ontspannen? Frisse lucht, ontspanning en regelmatig bewegen kan ervoor zorgen dat u hoofdpijn kunt voorkomen. Daarnaast kunt u ook hoofdpijn voorkomen of verminderen als u verkouden bent, bijvoorbeeld door een stoombad. Zoals gezegd kan hoofdpijn ook ontstaan dankzij nekklachten. Als u deze verhelpt, zal de hoofdpijn ook afnemen.

Online
Auke | AAFysioX

Chat nu met Auke

Hallo! Voor een afspraak of informatie kunt u ons ook een Whatsapp berichtje sturen. Dan komen wij hier zo snel mogelijk op terug. 😀