Oorzaken van fysieke klachten
Fysieke klachten, ze zijn erg vervelend en als ze niet vanzelf verdwijnen kun je er lang mee blijven zitten. Welke fysieke klachten zijn er, wat is de oorzaak van jouw klachten en hoe kan fysiotherapie je helpen? Wij vertellen je graag alles over mogelijke oplossingen en oorzaken van fysieke klachten.
Wat valt onder fysieke klachten?
- Buikpijn
- Hoofdpijn
- Constante vermoeidheid
- Rugpijn
- Hartkloppingen of pijn op de borst
- Darmklachten
- Enkel- en knieklachten
Oorzaken van fysieke klachten
Heb je last van lichamelijke klachten? Dit kunnen nieuwe, directe klachten zijn, maar ook klachten die steeds terugkeren of die langdurend blijven hangen.
Fysieke klachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Er kan sprake zijn van een lichamelijke oorsprong van de klacht. Je hebt je bijvoorbeeld verstapt, er treedt spierpijn op na een overbelasting van de spieren of een aandoening zorgt ervoor dat je pijn ervaart. Maar wist je dat de oorzaak van een fysieke klacht ook geen (geheel) medische oorzaak kan hebben?
Psychische factoren hebben veel invloed op het lichaam en kunnen lichamelijke klachten tot stand brengen, in stand houden of verergeren.
Lichamelijke klachten met een medische oorzaak
Als je je verstapt, bezeert of als je houding niet goed is, kunnen klachten ontstaan. Meestal gaan deze klachten met een fysieke (medische) oorzaak vanzelf weer over, mits je goed voor je lichaam zorgt, de juiste oefeningen doet en je (werk)houding verbeterd.
Fysiotherapie kan je helpen om klachten te verminderen, door middel van therapie of door bepaalde oefeningen. Blijf bij klachten nooit te lang rondlopen, vaak is een beginnende blessure gemakkelijker te herstellen dan een langdurige klacht.
Lichamelijke klachten met een psychische oorzaak
Je kunt ook last hebben van lichamelijke klachten, zonder dat er direct een fysieke (medische) oorzaak te vinden is. Langdurige stress, acute spanning of een verkeerde houding kunnen spanning in de rug, nek of andere lichaamsdelen veroorzaken.
Dit lijkt onschuldig, maar kan verstrekkende gevolgen hebben. Een burn-out of andere stressgerelateerde omstandigheden kunnen veel invloed hebben op je fysieke klachten. We vertellen je graag meer over de fysieke klachten die kunnen ontstaan bij stress of een burn-out.
Onverklaarde lichamelijke klachten
Wanneer iemand zowel fysieke als psychische klachten ervaart zonder dat er een medische oorzaak gevonden wordt, is er sprake van somatische klachten.
Je ervaart bijvoorbeeld pijn, en bent daar angstig of somber bij. Als een klacht niet fysiek verklaarbaar is, heeft dit zijn weerslag op jouw mentale toestand. Klachten kunnen verergeren, waardoor ook je psychische toestand niet beter wordt.
Gevolgen lichamelijke klachten
Lichamelijke klachten zijn niet alleen onprettig, ze kunnen ook voor veel twijfels zorgen. Vooral als er geen duidelijke oorzaak is, kun je veel gaan piekeren over jouw klachten. Hierdoor kunnen klachten juist erger worden, of veroorzaakt jouw klacht veel stress.
Een ander gevolg van lichamelijke klachten is dat je te voorzichtig wordt: je gaat activiteiten mijden en onderneemt minder omdat je bang bent dit fysiek niet aan te kunnen.
Door minder te bewegen, kan juist vermoeidheid en een gebrek aan energie optreden. Daarnaast helpt bewegen ook het lichaam fit te houden, wat betekent dat jouw conditie verslapt als je minder beweegt.
Tot slot kun je ook gestrest, geïrriteerd en sneller prikkelbaar raken als je voortdurend last hebt van lichamelijke klachten.
Hoe kom je van uw klachten af?
Of je nu wel of geen medische oorzaak hebt gevonden van je klachten, je wilt er natuurlijk graag van herstellen! Onze fysiotherapeuten helpen je om beter om te gaan met stress, je (werk)houding te verbeteren of om door middel van beweging de belastbaarheid van je lichaam te vergroten.
Elke situatie is uniek, vandaar dat onze deskundige therapeuten samen met je een passend plan opstellen om het beste uit je lichaam te halen.