AAFYSIO-14

Oorzaken van fysieke klachten

Fysieke klachten, ze zijn erg vervelend en als ze niet vanzelf verdwijnen kunt u er lang mee blijven zitten. Welke fysieke klachten zijn er, wat is de oorzaak van uw klachten en hoe kan fysiotherapie u helpen? Wij vertellen u graag alles over mogelijke oplossingen en oorzaken van fysieke klachten.

Wat valt onder fysieke klachten?

We zien verschillende fysieke klachten voorbij komen, waaronder:

Meestal is er een fysieke (medische) oorzaak te vinden voor uw klachten, zoals overbelasting of een verkeerde beweging. Toch is dit niet altijd de enige oorzaak als dergelijke klachten ontstaan. .

Oorzaken van fysieke klachten

Hebt u last van lichamelijke klachten? Dit kunnen nieuwe, directe klachten zijn, maar ook klachten die steeds terugkeren of die langdurend blijven hangen. Fysieke klachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Er kan sprake zijn van een lichamelijke oorsprong van de klacht. U hebt zich bijvoorbeeld verstapt, er treedt spierpijn op na een overbelasting van de spieren of een aandoening zorgt ervoor dat u pijn ervaart. Maar wist u dat de oorzaak van een fysieke klacht ook geen (geheel) medische oorzaak kan hebben? Psychische factoren hebben veel invloed op het lichaam en kunnen lichamelijke klachten tot stand brengen, in stand houden of verergeren.

Lichamelijke klachten met een medische oorzaak

Als u zich verstapt, bezeert of als uw houding niet goed is, kunnen klachten ontstaan. Meestal gaan deze klachten met een fysieke (medische) oorzaak vanzelf weer over, mits u goed voor uw lichaam zorgt, de juiste oefeningen doet en uw (werk)houding verbetert. Fysiotherapie kan u helpen om klachten te verminderen, door middel van therapie of door bepaalde oefeningen. Blijf bij klachten nooit te lang rondlopen, vaak is een beginnende blessure gemakkelijker te herstellen dan een langdurige klacht.

Lichamelijke klachten met een psychische oorzaak

U kunt ook last hebben van lichamelijke klachten, zonder dat er direct een fysieke (medische) oorzaak te vinden is. Langdurige stress, acute spanning of een verkeerde houding kunnen spanning in de rug, nek of andere lichaamsdelen veroorzaken. Dit lijkt onschuldig, maar kan verstrekkende gevolgen hebben. Een burn-out of andere stressgerelateerde omstandigheden kunnen veel invloed hebben op uw fysieke klachten. We vertellen u graag meer over de fysieke klachten die kunnen ontstaan bij stress of een burn-out. 

AAFYSIO-08

Onverklaarde lichamelijke klachten

Wanneer iemand zowel fysieke als psychische klachten ervaart zonder dat er een medische oorzaak gevonden wordt, is er sprake van somatische klachten. U ervaart bijvoorbeeld pijn, en bent daar angstig of somber bij. Als een klacht niet fysiek verklaarbaar is, heeft dit zijn weerslag op uw mentale toestand. Klachten kunnen verergeren, waardoor ook uw psychische toestand niet verbetert.

Gevolgen lichamelijke klachten

Lichamelijke klachten zijn niet alleen onprettig, ze kunnen ook voor veel twijfels zorgen. Vooral als er geen duidelijke oorzaak is, kunt u veel gaan piekeren over uw klachten. Hierdoor kunnen klachten juist erger worden, of veroorzaakt uw klacht veel stress. Een ander gevolg van lichamelijke klachten is dat u te voorzichtig wordt: u gaat activiteiten mijden en onderneemt minder omdat u bang bent dit fysiek niet aan te kunnen. Door minder te bewegen, kan juist vermoeidheid en een gebrek aan energie optreden. Daarnaast helpt bewegen ook het lichaam fit te houden, wat betekent dat uw conditie verslapt als u minder beweegt. Tot slot kunt u ook gestresst, geïrriteerd en sneller prikkelbaar raken als u voortdurend last hebt van lichamelijke klachten.

Hoe komt u van uw klachten af?

Of u nu wel of geen medische oorzaak hebt gevonden van uw klachten, u wilt er natuurlijk graag van herstellen! Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen om beter om te gaan met stress, uw (werk)houding te verbeteren of om door middel van beweging de belastbaarheid van uw lichaam te vergroten. Elke situatie is uniek, vandaar dat onze deskundige therapeuten samen met u een passend plan opstellen om het beste uit uw lichaam te halen.

Online
Auke | AAFysioX

Chat nu met Auke

Hallo! Voor een afspraak of informatie kunt u ons ook een Whatsapp berichtje sturen. Dan komen wij hier zo snel mogelijk op terug. 😀