Home > (Spier) Spanningshoofdpijn

(Spier) Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn bij mensen. Ongeveer 78% van de hoofdpijnklachten wordt veroorzaakt door deze vorm van hoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn wordt vaak omschreven als het gevoel alsof er een strakke band om of over het hoofd zit. Je hoort weleens mensen zeggen, hoofdpijn uit de nek wat richting het voorhoofd trekt. Personen die last hebben van deze aandoening, hebben vaak ook moeite met concentratie, slapen en eten.

Wat is de behandeling?
De hoofdpijn komt uit bepaalde triggerpoints, punten, knopen in spieren. Elke spier heeft zijn eigen uitstralingsgebied, zo hebben ook bepaalde spieren hun uitstralingsgebied naar hoofdpijn toe. Door middel van deze punten opzoeken en deze weer los te maken, warm maken middels massage bijvoorbeeld en vervolgens rekken. Als therapeut probeer je de spiervezels weer in de juiste richting te leggen zonder onderbreking van een point. Werkt dit nog niet dan zou deze behandeling in combinatie kunnen met dry needling.
Dry needling therapie is een onderdeel van triggerpointtherapie, wat een effectieve methode is voor het bestrijden van hoofdpijnklachten. Dry needling is een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek: pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Dry needling omvat het inbrengen van een ‘droge’ (acupunctuur) naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en). Het concept is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en is geen klassieke acupunctuur.

Wat is spanningshoofdpijn?
Spanningshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn, begint de pijn vaak in onze nekspieren/ achterkant van je hoofd en beweegt naar voren, zodat het uiteindelijk je nek, hoofdhuid en het hoofd omvat. Deze aandoening wordt vaak omschreven als het gevoel alsof je een strakke band over je hoofd hebt. Vaak gaat dit gepaard met een nek schouder die een bewegingsbeperking laten zien.

Wat zijn de oorzaken?
Vaak worden de klachten veroorzaakt door lange tijd in een en dezelfde positie te zitten, bijvoorbeeld langdurig computerwerk, of een activiteit die je bijvoorbeeld niet dagelijks doet zoals een verhuizing. Het kan ook worden veroorzaakt door stress, eenzijdig werk, maar soms is er geen aanwijsbare oorzaak.
Als hoofdpijn 15 of meer dagen per maand voorkomt voor een x-aantal maanden, kunnen we de hoofdpijn beschouwen als chronische spanningshoofdpijn. Als ze minder vaak voorkomen spreken we van episodische spanningshoofdpijn.
Hoewel deze aandoening pijnlijk maar met name vervelend en irritant kan zijn, zijn ze zelden een teken van een meer ernstige ziekte. Een combinatie van veranderingen in levensstijl, ontspanningstechnieken, en traditionele en complementaire therapieën kunnen bijdragen tot het verminderen van deze hoofdpijn.
In onze praktijk zien we dat ‘triggerpoints’ een veel voorkomende oorzaak zijn van hoofdpijnklachten. Middels triggerpoint- /dry needlingtherapie behandelen we mensen met zeer goede resultaten als gevolg.

Wat zijn de tekenen & symptomen?
• Hoofdpijn begint met pijn in de nek /aan de achterkant van je hoofd en verspreidt naar voren
• Doffe druk of een knijpende pijn, vaak omschreven als een strakke band rond het hoofd
• Spieren in je nek, schouders en kaak voelen strak en pijnlijk
• Hoofdpijn kan eenzijdig maar ook tweezijdig voorkomen
• Mensen kunnen moeite hebben met slapen of eten
• Kaakklachten, drukkende pijn op je slaap
• drukkende en/of vervelende pijn precies boven op je hoofd
• Concentratieverlies

Leefstijl belangrijk

Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan helpen bij het identificeren van de bron van uw spanningshoofdpijn en hoe u uw omgeving en gewoonten te veranderen om ze te vermijden. Wanneer een hoofdpijn begint, noteert u de datum en tijd het begon. Let op wat je gegeten voor de voorafgaande 24 uur, hoe lang je de avond ervoor sliep, wat je deed net voor de hoofdpijn, ongewone stress in je leven, hoe lang de hoofdpijn duurde, en wat je gedaan hebt om het te laten stoppen.

Triggerpoints nek als oorzaak van deze aandoening

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door een te hoge spanning in onze nekspieren. Deze spanning in onze nek worden veroorzaakt door NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP’s). NMTrP’s zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke bindweefsel verhardingen, knopen of ‘knoopjes’. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam en kunnen goed behandeld worden middels triggerpointtherapie.

Triggerpoints ontstaan met name door het verkeerd gebruik maken van onze spieren. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan; overbelasting, eenzijdig werk, een ongeluk, gestopt met roken, gespannen situatie/stress. Maar ook onderbelasting of slechte voeding. Dit resulteert vaak in een verstoring van de zuur-base en de hormoonbalans, wat triggerpoints tot gevolg heeft. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor referred pain (uitstralende pijn) en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/ CANS (Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder).

Geschreven door het team van AAFysio

AAFysio is de praktijk voor fysiotherapie van Auke Attema. In 2013 heb ik de opleiding Fysiotherapie voltooid aan de HanzeHogeschool Groningen. Middels de opleiding fysiotherapie heb ik mijn doel bereikt om me bezig te houden met sport, beweging en mensen helpen.

Online
Auke | AAFysioX

Chat nu met Auke

Hallo! Voor een afspraak of informatie kunt u ons ook een Whatsapp berichtje sturen. Dan komen wij hier zo snel mogelijk op terug. 😀