Sporten is essentieel voor je conditie en de doorbloeding van je lichaam, maar het brengt ook risico’s met zich mee, waaronder mogelijke blessures. Pezen kunnen geïrriteerd en ontstoken raken, banden kunnen opgerekt worden en spieren kunnen scheuren. Knieblessures komen het meest voor tijdens het sporten, maar zelfs tijdens alledaagse bezigheden kunnen onverwachte bewegingen optreden die de knie kunnen belasten.
Symptomen van een knieblessure
De knie is een erg flexibel gewricht dat gevoelig kan zijn voor problemen door sportactiviteiten of dagelijkse bewegingen. Deze problemen worden vaak aangeduid als knieklachten of knieblessures. Een knieblessure kan leiden tot pijn en zelfs onmogelijk om comfortabel te bewegen of sporten.
Veelvoorkomende symptomen van een knieblessure omvatten:
- Pijn in de knie.
- Zwelling van de knie.
- Het gevoel dat de knie “doorzakt”.
- Warm worden van het kniegewricht.
- Belemmering tijdens strekken en buigen van de knie.
- Het gevoel dat je knie “op slot” zit.
- Verschil in omvang bovenbenen.
Het onderscheid tussen een acute en niet-acute knieblessures
Acute knieblessure: Bij acute blessures is er meestal een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van direct contact met een tegenstander tijdens sport of een plotselinge verdraaiing van de knie door een onverwachte beweging. In het geval van acute blessures wordt geadviseerd om onmiddellijk te stoppen met de activiteit als er gelijk een zwelling rondom de knie optreedt, als de knie niet meer kan worden belast, of als er een gevoel van ‘knappen’ in de knie aanwezig is. Dit type blessure wordt ook wel aangeduid als een trauma.
Niet-acute knieblessure: Sportblessures kunnen ook geleidelijk ontstaan en steeds erger worden. Deze blessures ontstaan vaak door factoren zoals overbelasting, een onjuiste opbouw van training, of het gebruik van verkeerd trainingsmateriaal, zoals ongeschikte schoenen. Het is mogelijk dat bijvoorbeeld kniepijn na het hardlopen pas na enige tijd opvalt
Tips voor revalidatie knieblessures
Voorkom een blessure; train je knieën
Om knieblessures te voorkomen, zijn spierversterkende oefeningen een waardevolle aanvulling. Deze oefeningen dragen bij aan een toegenomen stabiliteit en kracht rondom de gewrichten. Bovendien helpen ze bij het versterken van de spieren rondom de gewrichten en pezen, waardoor je beweging beter kunt opvangen.
Er zijn veel oefeningen om je knieën te versterken. De meest bekende oefeningen zijn squats en lunges. Deze oefeningen bootsen de bewegingen na die je vaak in het dagelijks leven gebruikt, zoals opstaan uit een stoel of traplopen.
Neem rust
Als het niet is gelukt om een blessure te voorkomen door te trainen dan is rust belangrijk. Rust is een van de beste natuurlijke medicijnen.
ICE - Regel toepassen
Wat je zelf kunt doen tegen een acute knieblessure, is de ICE-methode toepassen.
Hierbij koel je het gewricht met water, ijs of een cold-pack gedurende 15 tot 20 min. Om bevriezingsverschijnselen te voorkomen, is het belangrijk om altijd een doek te plaatsen tussen de huid en het ijs of de cold-pack. Gedurende de eerste twee dagen is het aangeraden om deze koeling procedure enkele malen per dag, met pauzes van 4 tot 5 uur, te herhalen.
I: Immobiliseren: zorg dat het lichaamsdeel niet beweegt.
C: Compressie: Leg drukverband aan.
E: Elevatie: Leg het been.\ regelmatig op een verhoging. Zorg er hierbij voor dat de knie niet overstrekt.
Fysiotherapie
Indien je te maken hebt met een acute knieblessure, is het raadzaam om te lopen met krukken totdat de knie wat kalmeert. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een röntgenfoto of een knie scan in het ziekenhuis te laten maken, maar dit gebeurt altijd in overleg met je huisarts. Het is verstandig om samen te werken met een sportfysiotherapeut, want een fysiotherapeut kan je helpen met een revalidatieprogramma dat is afgestemd op de specifieke sport die je beoefent.
Geschreven door het team van AAFysio
AAFysio is de praktijk voor fysiotherapie van Auke Attema. In 2013 heb ik de opleiding Fysiotherapie voltooid aan de HanzeHogeschool Groningen. Middels de opleiding fysiotherapie heb ik mijn doel bereikt om me bezig te houden met sport, beweging en mensen helpen.