Home > Stressgerelateerde klachten

Stressgerelateerde klachten

Stress. We hebben er allemaal wel eens last van. Is stress nuttig, wanneer gaat het te ver en ontstaan stressgerelateerde klachten en hoe kunt u beter omgaan met stress? Wij nemen u hier graag in mee en helpen u graag van uw klachten af! 

Wat is stress?

Iedereen heeft wel eens last van stress, maar slecht is het zeker niet. Stress gaat gepaard met het u staande houden in een veranderende omgeving. Dingen veranderen en daar moet u zich op aanpassen. Stress is dus ook helemaal niet slecht: het helpt u om extra geconcentreerd of gemotiveerd te zijn om een taak te voltooien of te ontsnappen uit een gevaarlijke situatie. Is de oorzaak van uw stress opgelost? Dan krijgt uw lichaam tijd om te herstellen. Stress is dus heel normaal en eigenlijk zelfs nuttig. Soms kan stress ook doorslaan, en dan is het geen voordeel meer.

Te veel stress

Stress is echter minder onschadelijk als het langdurig van aard is en invloed krijgt op uw dagelijks handelen. In dat geval ervaart u te veel stress en kan het lichaam niet voldoende tijd nemen om te ontspannen. Als dit het geval is, ontstaan stressgerelateerde klachten. Te veel stress is dus niet langer bevorderlijk voor u, het kan zelfs leiden tot psychische en lichamelijke klachten. Als u te lang te veel stress ervaart, kan dit leiden tot een burn-out. 

Welke stressgerelateerde klachten zijn er?

Vaak wordt gesproken over stressgerelateerde klachten. Dit zijn klachten die ontstaan als iemand te veel stress ervaart. Van welke klachten iemand last heeft, is erg persoonlijk. Er zijn zowel fysieke als geestelijke en emotionele symptomen. Stress kan dus invloed hebben 

Welke klachten kunnen worden veroorzaakt door stress?

 • Moe zijn, weinig energie hebben
 • Gespannen zijn of een opgejaagd gevoel hebben
 • Sneller boos zijn
 • Veel huilen
 • Een somber gevoel hebben
 • Dingen vergeten
 • Een slechte nachtrust
 • Veel hoofdpijn hebben
 • Druk op de borst of hartkloppingen
 • Een verhoogde bloeddruk
 • Veel zweten
 • Buikpijn

Lichamelijke klachten door stress

Te veel stress veroorzaakt dus lichamelijke klachten. Van maagklachten tot aan hartkloppingen en een verhoogde bloeddruk: stressklachten zitten zeker niet alleen maar tussen de oren! Stress die lang duurt geeft zelfs een verhoogd risico op ziekten van uw hart en bloedvaten, zoals hartkramp en een hartaanval. Daarnaast gaan mensen vaak ongezonder leven als zij veel stress ervaren. Van ongezond eten en meer alcohol drinken tot aan minder bewegen en minder tijd nemen om te ontspannen. Hierdoor neemt de stress juist enkel toe en kunnen klachten verergeren. Weet u niet zeker of uw fysieke klachten door stress ontstaan zijn? Hier leest u alles over de oorzaak van fysieke klachten

Hoe ontstaat stress?

Nu we weten welke klachten kunnen voortkomen uit stress, is het belangrijk om te kijken naar het ontstaan van stress. Zo kunnen we namelijk ook bepalen hoe u van uw stressgerelateerde klachten af kunt komen. Langdurige stress kan ontstaan door een erge gebeurtenis zoals een ongeluk of inbraak, maar ook door onzekerheid over uw financiële situatie, een scheiding, overlijden van een dierbare of problemen op uw werk of in uw thuissituatie. Ziekte van uzelf of anderen, te veel alcohol drinken of een jeugdtrauma zijn ook gebeurtenissen die langdurige stress tot gevolg kunnen hebben.

Wie heeft meer last van stress?

Iedereen kan last krijgen van (te veel) stress, maar als u voldoet aan bepaalde kenmerken kunt u sneller last hebben van te veel stress. Als u zichzelf herkent zich in de volgende dingen, heeft u meer kans op stressgerelateerde klachten:

 • U wilt alles altijd heel goed doen
 • U vindt het moeilijk om ‘nee’ te zeggen
 • U vindt het moeilijk om hulp te vragen of aan te nemen
 • U doet vaak meerdere dingen tegelijk
 • U vindt het lastig om over uw gevoel te praten
 • U wilt graag dat anderen u aardig vinden
 • U moet van uzelf altijd bezig zijn

Wat kunt u er aan doen?

Loopt u al langer met stressgerelateerde klachten rond? En wilt u graag van deze klachten af? Bij AAFysio kunnen wij u helpen bij het vinden van een balans. Waar we enerzijds kunnen werken aan de belastbaarheid van uw lichaam, en anderzijds goed kijken naar de oorzaak van uw stress zodat we uw stressprobleem tot op de bodem aanpakken. Denk hierbij aan Stretch & Relax of Mindfit. Zo verminderen we niet alleen klachten, maar helpen we ze ook voorkomen. Meer weten of direct uw afspraak maken? Neem dan nu contact met ons op. 


  We nemen binnen een uur contact met u op

  Geschreven door het team van AAFysio

  AAFysio is de praktijk voor fysiotherapie van Auke Attema. In 2013 heb ik de opleiding Fysiotherapie voltooid aan de HanzeHogeschool Groningen. Middels de opleiding fysiotherapie heb ik mijn doel bereikt om me bezig te houden met sport, beweging en mensen helpen.

  Online
  Auke | AAFysioX

  Chat nu met Auke

  Hallo! Voor een afspraak of informatie kunt u ons ook een Whatsapp berichtje sturen. Dan komen wij hier zo snel mogelijk op terug. 😀