Home > Zonder verwijsbrief naar de fysiotherapeut

Zonder verwijsbrief naar de fysiotherapeut

Wij krijgen nog regelmatig vragen over verwijzingen via de huisarts. Het is goed om te weten dat je géén verwijsbrief meer nodig hebt voor de fysiotherapeut. Je kunt direct naar ons toe.

Dat heeft voordelen; je hebt snel contact met een fysiotherapeut en de behandeling kan vlot beginnen. Wel blijft je huisarts de centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg.

Als je rechtstreeks naar de fysiotherapeut gaat, stelt hij/zij eerst vast of u bij hem/haar aan het juiste adres bent (screening), dit duurt ongeveer 15 minuten. Zo niet, dan word je doorgestuurd naar je huisarts. Wanneer je wel behandeld kunt worden, gaat de fysiotherapeut verder met het onderzoek en de behandeling. Dat is wel zo prettig, want hoe sneller je behandelt wordt, hoe sneller je herstelt. De fysiotherapeut blijft jouw huisarts wel informeren (dit uiteraard met toestemming).

LET OP! Mocht je via DTF (Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie) een afspraak maken bij je fysiotherapeut, kost dit 2 behandelingen. Dus, als je per jaar 20 behandelingen hebt en je maakt bij de fysiotherapeut een afspraak zonder verwijzing dan zal de fysiotherapeut eerst een screening doen (10-15 minuten): behandeling één, en daarna het onderzoek: behandeling twee. Voor jezelf lijkt dit totaal maar één behandeling te zijn, maar door regels van de verzekeraars kost dit u er twee. Het heeft dus voordelen om via de huisarts een verwijzing te regelen.

De DTF betekent een uitbreiding van de verantwoordelijkheid van fysiotherapeuten. Vanuit de beroepsorganisatie Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) wordt een actief beleid gevoerd om continu de kwaliteit van de fysiotherapeut verder te verhogen. Bijvoorbeeld door wetenschappelijk onderzoek en een verplichting tot bijscholing. Wie aan alle kwaliteitseisen voldoet en ook werkt volgens de richtlijnen van het KNGF, wordt toegelaten tot het kwaliteitsregister fysiotherapie. En pas dan mag een fysiotherapeut zich daadwerkelijk registertherapeut noemen. Alle fysiotherapeuten binnen AAFysio en Kliniek Komt Goed zijn registertherapeuten en zijn middels scholing voorbereid op DTF.

Geschreven door het team van AAFysio

AAFysio is de praktijk voor fysiotherapie van Auke Attema. In 2013 heb ik de opleiding Fysiotherapie voltooid aan de HanzeHogeschool Groningen. Middels de opleiding fysiotherapie heb ik mijn doel bereikt om me bezig te houden met sport, beweging en mensen helpen.

Online
Auke | AAFysioX

Chat nu met Auke

Hallo! Voor een afspraak of informatie kunt u ons ook een Whatsapp berichtje sturen. Dan komen wij hier zo snel mogelijk op terug. 😀